Gânduri despre Limba Română


Cuvântul „MAMĂ” nu sună în nicio limbă mai frumos ca în Limba Română

Motto: „Au adormit strămoşii şi toţi cei dragi ai mei
purtând pe buze zâmbetul cuvintelor româneşti.
La rândul cetei mele, doresc s-adorm şi eu
cu aceleaşi cuvinte duioase ale Limbii Române!” – L.G.Janik

Cred in Limba Română pentru că niciodată nu m-a trădat. Chiar dacă unii domnitori, regi, preşedinţi sau politicienii acestei ţări ne-au trădat, Limba Română a rămas neschimbată de-a lungul secolelor.
Chiar dacă ţara noastră, ROMÂNIA, a suferit transformări majore, Limba Română a rămas la fel de dulce şi duioasă. Statornică!

Au trecut vremuri peste ea, au încercat barbarii şi tătarii, cei din Vest şi cei de la Apus să o subjuge, dar de fiecare dată a rezistat.

A născut fiii şi fiice, care au transmis cu mândrie, din generaţie în generaţie, frumuseţea, duioşia, armonia, dar şi tandreţea cuvintelor ei.

Cuvântul „Mamă“ nu sună în nicio limbă mai frumos ca în Limba Română!

De aceea, sunt mii de români adevăraţi moştenitori ai Limbii Române. Plecaţi în lumea întreagă, nu au renunţat la dragostea Limbii Materne şi nici nu au „stâlcit-o“… amestecând puritatea cuvintelor româneşti prin cuvintele ţărilor de adopţie.

Sunt mândră că m-am născut în dulceaţa cuvintelor româneşti, că am „gustat“ din blândeţea minunatei Limbi Materne şi că, la rândul meu, am putut să o transmit copiilor mei.

Detest persoanele care stâlcesc armonia cuvintelor Limbii Române cu tot felul de cuvinte alogene. Limba română trebuie vorbită şi scrisă fără modificări sau adausuri de cuvinte străine.

Respect persoanele care iubesc şi protejează Limba Română indiferent dacă acestea se află pe pământul strămoşesc sau sunt plecate departe de locurile natale.

Limba Română o purtăm în suflet, o vorbim şi ne mândrim cu ea. Prin ea păstrăm identitatea, oriunde ne-am afla. Facem dovada că aparţinem unei ţări, ROMÂNIA,
şi nu suntem străini şi nici singuri în lumea aceasta mare. Nu suntem Caini fără patrie, ci suntem Fii şi Ficele Ţării Româneşti.

––––––––––––––––––––––-
Tuturor vorbitorilor de Limbă Română,
La Mulţi Ani  de Ziua Limbii Române!

Dedicaţie Limbii Române 

Limbă sfântă şi blajină
Adorată de martiri.
Ne aduci de Sus lumină,
Raza Cerului divină,
Cufăr drag cu amintiri
Limbă sfântă românească,
Tu veghezi din veac în veac
Peste ţara creştinească.
Plaiul faci să înflorească
Prin cuvintele de leac.
Limbă sfântă şi duioasă,
Peste vremi aceeaşi eşti.
Bucurie-n orice casă,
Pâinea caldă de pe masă,
Tolba noastră cu poveşti.
Limbă dragă, limbă dulce,
Rostită de neamul meu.
Eşti scânteia care-aduce
Pe toţi fiii din răscruce,
Sub aripi de Dumnezeu.
L.G.Janik

 

 

Pot să-l citesc pe William Shakespeare sau pe Mark Twain, pe Billy Graham sau pe Rudyard Kipling în cea mai perfectă limbă engleză. Dacă aş cunoaşte scrierile lui Nietzche sau Wilhelm Busch, scrierile lui Nelly Sachs sau Gerhard Hauptmann, să-i citesc în cea mai corectă germană. Dacă aş cunoaşte scrierile lui Jacinto Benavente sau ale lui Don Quijote, în spaniolă, pe Alexandre Dumas în franceză şi dacă aş avea înţelepciune să cunosc măcar a treia parte din limbile şi graiurile lumii şi, nu aş şti să citesc, să mă rog, sau să „mulţumesc frumos” în limba maternă, atunci sunt ca un om fără istorie, fără patrie şi fără viitor. Iar cine îşi uită locurile natale renunţând la grandoarea limbii sale, acela este un om fără trecut!

Rugăciunea este atât de duioasă, când prin graiul Românesc poţi spune „AVA” închinându-te în limba maternă Acelui care viaţă ţi-a dăruit. Când vorbeşti, citeşti sau te închini în limba maternă, sufletul ţi se umple de bucurie, faţa ţi se luminează şi dragostea îşi face loc în inima ta. Copiii noştri ne vor mulţumi şi vor fi recunoscători dacă prin transmiterea graiului nostru, îi vom învăţa respectul pentru ţara şi limba maternă. Consider că cea mai mare datorie a părintelui sau tutorelui, este să transmită prin viu grai copiilor săi, Cuvântul întipărit de Dumnezeu prin slovele limbii materne. Sfânta datorie a noastră este răspândirea Cuvântului nostru, indiferent de circumstanţele vieţii. De aceea este foarte important să le citeşti copiilor, încă din cea mai fragedă perioadă a copilăriei lor.

Românii suntem, uniţi prin dulceaţa şi tandreţea limbii noastre, limbă cu care ne-am născut fără a avea merite să o moştenim şi pentru care mii de eroi şi-au pierdut vieţile ca ea să ajungă prin vremuri curată la noi. Pentru mine personal, este un har deosebit că vorbesc româneşte, că scrisul de pe cruce, scris în Limba Latină cu aproape două mii de ani în urmă, a fost scris ca eu astăzi să-l pot înţelege.

L.G. Janik

Reclame

Pentru comentariile care nu sunt la subiect cu postările noastre, vă rugăm să folosiţi pagina de contact sau "Aspiratii – Chat". Vă mulţumim !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s