L.G.Janik – Când spun ROMÂNIA…


1 dec. 2016
Când spun România
Când spun România, spun Basarabia – prima încercare a fraţilor de peste Prut de a se uni cu Ţara Mamă. Când spun România, spun Alexandru Ioan Cuza – primul domnitor al Ţării Româneşti. Rostind România, rostesc Alba Iulia şi Marea Adunare Naţională de la 1918 prin care s-a făcut posibilă unirea Principatelor Române. Când spun România, mă gândesc cu dor la Transilvania, Moldova şi Ţara Românească. Trei flori unite într-o glastră pe harta ţării noastre, a căror parfum, culoare şi existenţă, înfloreşte în inimile milioanelor de români.
descarcare
Spun România, spun Carpaţii….adăpost şi martor a luptelor vitejeşti din toate timpurile. Când spun România, spun Horia, Cloşca şi Crişan, adevăraţii eroi cu care ne mândrim. Spunând România, spun Mircea cel Bătrân, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul şi toţi eroii ţării româneşti, cuprinşi într-un singur cuvânt:
R-O-M––N-I-A !
Spun România, spun Dunărea cu apele sale învolburate ale cărei valuri au fost martore de-a lungul secolelor la înfrângerea celor care au vrut să ne cotropească ţara şi, nu doar atât. România este cuvântul „Mamă” rostit din pieptul miilor de confraţi, fie că sunt rămaşi Acasă, fie că au luat drumul pribegiei dorindu-şi o soartă mai bună pentru ei şi copii, copiilor lor.
Spun România, spun 1 Decembrie. Ziua care uneşte românii într-un singur gând, o singură simţire şi un singur dor. 1 Decembrie este ziua în care cei departe de locurile natale, simt mai intens ca oricând durerea înstrăinării. Ochii înlăcrimează, înima suspină în ziua aceasta sfântă. Cu solemnitate, românii din întreaga lume, intonează Imnul Ţării împreună cu fraţii noştri de Acasă. 1 Decembrie este ziua, când cu emoţie şi dor în glas, spunem cu mândrie: „Şi eu sunt Român!” România cuprinsă între graniţe, de la nord la sud, est şi vest, a fost, este şi va rămâne o ţară independentă. Şi pentru independenţa ţării, niciodată nu vom uita că s-au jertfit mii de vieţi pentru apărarea ei.
Doamne, strânge inimi lângă inimi în adevăr şi-n dragoste curată. Uneşte sudul cu nordul, estul şi vestul şi, dacă în drumul Tău mai întâlneşti o inimă singuratică de Român, aprinde, Te rog, flacăra unirii în ea ca să nu uite că este ROMÂN. Nu doar în această zi  respirăm mai mult ca oricând româneşte, dar pe lângă multele sărbători româneşti, 1 Decembrie ne uneşte sufletele mai mult ca oricând într-un singur gând.  De aici, din depărtare mă cuprinde nostalgia dorului de casă şi cu drag urez tuturor românilor de pretutindeni, „La mulţi ani Românie!”, „La mulţi ani, români de pretutindeni!”
Gabriela JANIK
1 DECEMBRIE 2014
Aldingen, Germania

GABRIELA JANIK – CÂND SPUN ROMÂNIA…

*********

Reclame

Pentru comentariile care nu sunt la subiect cu postările noastre, vă rugăm să folosiţi pagina de contact sau "Aspiratii – Chat". Vă mulţumim !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s